Laatste reacties
  Colomn Bert Simhoffer

  Elke week verschijnt op musical.avro.nl een column van iemand uit de musicalwereld. Deze week is de column van Bert Simhoffer. Hij is binnenkort te zien in Bonifatius de Musical.

  Bonifatius de Musical 


  Bonifatius de Musical... ja, in Dokkum. Dokkum is een prachtig stadje in het noordoosten van Friesland. Inderdaad, het is best een stukje rijden van de randstad, maar die kilometers zijn meer dan de moeite waard. De rust en de ruimte van Friesland, de gezonde lucht die je er inademt en de vriendelijke mensen geven je direct een gevoel van vakantie. Als extra aantrekkingskracht wordt er vanaf 30 mei Bonifatius de Musical gespeeld. 

  Toen regisseur Marc Krone drie weken geleden op mijn voicemail stond met de opmerking “Hey Bertje, we hebben weer de kans om samen iets leuks te gaan doen”, was ik direct geïnteresseerd. Marc Krone is een inspirerende man en een hele fijne regisseur. Hij weet zijn acteurs net eventjes verder te brengen door alles uit ze te halen, waardoor we onszelf steeds weer verbazen. Dus ik belde hem direct terug. Bonifatius de Musical zou weer gespeeld worden en er waren wat mensen uit de cast van 2 jaar geleden die niet meer beschikbaar waren. De vraag was of ik daar wat voor zou voelen. Het zou gaan om de rollen van Verteller, Paus Gregorius II, Willibrodus, bisschop van Utrecht en moeder overste Tetta. Uiteraard is dit laatste karakter voor mij,  als bebaarde zanger/acteur, een enorme uitdaging, maar ik zou ook de kans krijgen een zeer oude Paus te spelen. Dat laat deze, van oorsprong Rooms Katholiek jongen, niet aan zich voorbij gaan! 

  Script gelezen en beeldmateriaal bekeken. Ja, dit moest ik zeker gaan doen. Dit stuk verbindt moeiteloos cultuur met humor en is entertainment in een pure vorm. Het zijn de spelers die het stuk maken, geen technisch vernuft, dure kostuums en grootse decors. De speelplek is de Bonifatiuskapel in Dokkum; buiten en toch ook overdekt. Een toplocatie voor zowel het publiek als de spelers! En wat voor spelers: Maike Boerdam, Liss Walravens, Richard Spijkers (titelrol), Syb van der Ploeg, Milan van Weelden, Theun Plantinga en Wouter Braaf. 

  Agenda opgeruimd, want het zou gaan om één week repeteren in Dokkum. Repeteren van 10.00 tot 22.00 uur, dan een week rust en dan drie montagedagen waarbij het grote koor en de balletdansers ook aan de voorstelling worden toegevoegd. Naar huis rijden is geen optie, dus we blijven overnachten in het mooie Landal Esonstad in Anjum, 15 kilometer van Dokkum. 

  Maandag 12  mei kwam ik in Dokkum aan en we hebben ons rot gewerkt die week. Je zou bijna denken dat we de zegen van boven kregen, want de teksten bleven zitten, de bewegingen liepen soepel en logisch en de humor was bij alle spelers direct aanwezig. Wat een sfeer, wat een gezelligheid en wat waren we moe en ongelooflijk tevreden met het resultaat van die ene week. Voldaan gingen we zaterdag de 17e weer naar huis. Straks gaan we monteren en dan komt ongetwijfeld het heilig vuur over iedereen en maken we met elkaar een unieke voorstelling. Een voorstelling met historische grondslag, prachtige muziek en eerlijk spel vol humor. Ja, Dokkum is best ver, maar ik zou iedereen willen oproepen in de auto te stappen en er een ‘dagje uit’ van te maken. Met als apotheose de voorstelling van Bonifatius de Musical! AMEN! 

  Bert Simhoffer 

  http://avro.nl/cultuur/musical/columns/column_bert_simhoffer.aspx

  Categorie├źn